Minder animo voor kruisiging op Filipijnen

MANILLA (ANP/AFP) - Tien mannen en een vrouw hebben zich op de Filipijnen laten kruisigen tijdens het naspelen van de kruisiging van Jezus Christus, die op Goede Vrijdag wordt herdacht. Het is het laagste aantal in de afgelopen jaren, waarin het animo voor de pijnlijke herbeleving steeds verder afnam.

De 58-jarige Ruben Enaje liet zich volgens de Filipijnse krant Inquirer voor de 33e keer kruisigen. Ook anderen lieten zich niet voor de eerste keer aan het kruis ophangen. Dat doen ze als vorm van dankzegging, om genezing te vinden van een ziekte of om goddelijke genade te krijgen. Sommigen lieten net als in de Bijbel nagels in hun handen en voeten slaan, anderen lieten zich aan het kruis vastbinden met koorden.

Een van de mannen, die voor de 14e keer het gelovige ritueel volbracht, liet zich na afloop behandelen bij de eerste hulp en liep daarna kalmpjes naar huis.

Op de streng-katholieke Filipijnen hebben ook honderden mannen met doornenkronen zichzelf gegeseld, een traditie waar tegenwoordig veel toeristen op af komen. Die zijn er getuige van hoe de flagellanten het vel van hun rug slaan met bamboegesels.