Minder bezoekers Kinepolis door corona en uitstel blockbusters

De Belgische uitbater van bioscopen Kinepolis heeft de afgelopen periode minder bezoekers getrokken in Nederlandse vestigingen, door de coronapandemie en doordat grote Hollywoodfilms werden uitgesteld. Onder meer blockbusters als Black Widow en Top Gun: Maverick zouden afgelopen zomer verschijnen.

In totaal verwelkomde Kinepolis in zijn achttien Nederlandse bioscopen het afgelopen kwartaal ongeveer een half miljoen bezoekers, 58 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee was de daling in het aantal bezoekers groter dan in de eerste helft van het jaar. De Nederlandse bioscopen van Kinepolis deden het een stuk beter dan die in bijvoorbeeld België en Spanje. Daar liep het aantal bezoekers met ruim 75 procent terug.

Deze week moesten Belgische en Franse bioscopen de deuren weer sluiten door een toename in het aantal coronabesmettingen. In Nederland zijn de vestigingen van Kinepolis open. In oktober werd nog een nieuwe bioscoop met zes zalen geopend in Haarlem.

"We zitten in een pauzestand, maar de pauze van ‘deze film’ duurt langer dan voorzien. Gelukkig staat Kinepolis financieel sterk in zijn schoenen", aldus topman Eddy Duquenne. De opbrengsten van het bedrijf liepen op jaarbasis met 62 procent terug. "Ondanks de sterke omzetdaling, was het bedrijfsresultaat (ebitda) in het derde kwartaal positief, dankzij alle genomen maatregelen op het vlak van kostenbeheersing."