Minder grote concerten en bezoekers in 2018

AMSTERDAM - Het aantal grote concerten dat in Nederland wordt georganiseerd, is in 2018 licht gedaald. Vonden er in 2017 nog tweehonderd grote concerten plaats, vorige jaar waren dit er nog maar 193. Ook het aantal bezoekers liep iets terug: van 2,6 miljoen verkochte kaartjes naar 2,5 miljoen in de afgelopen twaalf maanden.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoekersbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) die vrijdag op Eurosonic Noorderslag zijn gepresenteerd. Voor het onderzoek wordt gekeken naar alle 'grote' concerten die in Nederland plaatsvinden; het gaat dan om optredens vanaf 3000 bezoekers.

De grootste concertreeks van 2018 was Toppers in Concert. Verreweg de meeste concerten vinden plaats in de concertaccommodaties Ziggo Dome en Afas Live. In Amsterdam vonden in 119 grote concerten plaats, de stad heeft daarmee een marktaandeel van 61 procent.

De stadionconcerten in de Johan Cruijff ArenA trokken de meeste bezoeken (354.000), gevolgd door het Arnhemse GelreDome en het Philips Stadion in Eindhoven (met dank aan Guus Meeuwis). De bezoekaantallen van de concerten van onder anderen Justin Timberlake en Iron Maiden zorgden ervoor dat GelreDome het Philips Stadion in 2018 voorbij is gestreefd.