Minder kijkers voor uitreiking Televizier-Ring

Het gala waarop de Televizier-awards zijn uitgereikt, is dit jaar minder bekeken dan in 2021. Het feest in Koninklijk Theater Carré trok donderdag 1,7 miljoen kijkers. Daarmee was het na het Journaal van 20.00 uur wel het best bekeken programma van de avond, aldus de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Het gala trok in 2021 nog 2 miljoen kijkers. De jaren daarvoor schommelden de cijfers tussen de 2 en de 2,5 miljoen kijkers. De belangrijkste prijs van de avond, de Gouden Televizier-Ring, ging naar het satirische nieuwsprogramma Even Tot Hier (BNNVARA). De serie van cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe kreeg meer stemmen dan Het Jachtseizoen (SBS6) en De Bevers (RTL 5).

Hoewel er inmiddels alweer zeven seizoenen zijn gemaakt van Even Tot Hier en het veel kijkers trekt, was het nog niet eerder genomineerd voor de prijs voor het beste televisieprogramma. Wel stond het programma eerder op de longlist.

Op de andere twee genomineerden voor de Ring was dit jaar kritiek. Zo zouden Het Jachtseizoen en De Bevers volgens critici geen grote kijkcijferhits zijn en vooral zijn genomineerd vanwege hun grote online-achterban.

Hoofdredacteur Jeroen de Goeij van de Televizier-gids, die het gala organiseert, zei eerder dat een dergelijk geluid vaker te horen is. "Maar het is en blijft de prijs van het publiek. De connectie die een programma met het publiek weet te maken, is ook onderdeel van de waardering. Ook dat onderdeel hoort bij televisie maken."

Voor BNNVARA is het al het derde jaar op rij dat de Ring wordt opgeëist. In 2020 won de omroep met Over Mijn Lijk en vorig jaar ging de hoofdprijs naar De kinderen van Ruinerwold.