Minister: deelnemers Australian Open moeten gevaccineerd zijn

MELBOURNE (ANP/BELGA) - Tennissers die begin volgend jaar willen deelnemen aan de Australian Open moeten gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft de Australische minister van Immigratie woensdag bevestigd. Als de deelnemers geen vaccin hebben gehad, krijgen ze geen visum om Australië binnen te komen.

"Wanneer de grenzen openen, zal iedereen die Australië binnen wil komen dubbel gevaccineerd moeten zijn", zei Alex Hawke op ABC Radio.

De boodschap is mogelijk slecht nieuws voor Novak Djokovic. De Servische nummer 1 van de wereld wil voorlopig niet bevestigen of hij gevaccineerd is. Hij vindt dat een privézaak. Djokovic won het toernooi al negen keer en deelt met Roger Federer en Rafael Nadal het record van twintig grandslamtitels.

"Dit is geen boodschap specifiek voor Novak, maar wel voor iedereen die naar Australië wil komen", voegde de minister toe.

Dinsdag had de premier van de staat Victoria, waarvan hoofdstad Melbourne de speelstad is van de Australian Open, ook al verklaard dat er wellicht een vaccinatieverplichting zal gelden om een visum te krijgen. "Ik denk niet dat een tennisser die geen vaccin heeft gekregen een visum zal krijgen om het land binnen te komen", verklaarde Dan Andrews, die uitzonderingen voor toppers als Djokovic uitsloot. "Het virus maakt geen uitzondering voor jouw ranking of het aantal grandslamtoernooien dat je hebt gewonnen."

De Australian Open wordt van 17 tot 30 januari gehouden.