Ministers G20-landen bereiken geen akkoord over klimaat

NAPELS (ANP/RTR) - De ministers van Energie en Milieu van de G20-landen zijn het vrijdag niet eens geworden over een gezamenlijke verklaring over wat ze besproken hebben. De voorzittende Italiaanse minister Roberto Cingolani zei dat de landen er niet uitkwamen toen het over de toezeggingen voor klimaatverbetering ging.

De ministers werden het volgens Cingolani niet eens over twee punten. Daar moeten later de staatshoofden van de G20-landen over verder discussiëren, aldus de Italiaan. Een van de heikele punten was de woordkeuze voor een overeenkomst om te werken aan een maximale temperatuurstijging van 1,5 tot 2 graden. Cingolani zei dat Rusland, China en India vooral dwarslagen bij dit punt.

De G20 bestaat uit Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Korea en de Europese Unie. De overleggroep is opgericht in 1999 en is in principe een economisch overleg. Ze zijn samen goed voor circa 80 procent van de wereldhandel en twee derde van de wereldbevolking.