Ministers veroordelen protestactie boeren op snelwegen

DEN HAAG (ANP) - Boeren hebben zich aan de wet te houden, stellen ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw). Dat doen ze niet door met trekkers op de snelweg te rijden. "Wij veroordelen dat", zo laat een woordvoerder namens beide ministers weten.

Boeren mogen hun zorgen uiten en protesteren, maar dat moeten ze wel binnen de grenzen van de wet doen, benadrukken beide ministers. De acties van maandag vinden zij "niet gepast. Hou je alsjeblieft binnen de kaders van de wet", roepen zij de protesterende boeren op.

Ingrijpen is aan de politie, stelt de woordvoerder, en niet aan de landelijke overheid. Op de landelijke actiedag van de boeren, vorige week woensdag, zei justitieminister Dilan Yeşilgöz dat zij de politie en het Openbaar Ministerie (OM) niet kan opleggen wat ze moeten doen. Wat haar betreft komen boeren die de wet overtreden, door bijvoorbeeld met trekkers de snelweg op te gaan, daar niet zomaar mee weg. Zo veel als mogelijk worden ze achteraf beboet, zei Yeşilgöz vorige week.

Op verschillende plekken in het land voeren boeren actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op onder meer de A67, de A28 en de A2 staan of rijden tractoren en kan het verkeer niet doorrijden. Een afrit op de N36 bij Ommen wordt door boeren bezet.