Minstens 34 doden door noodweer in Brazilië

BRASILIA (ANP/AFP) - Stortregens die de Braziliaanse staat Pernambuco al sinds dinsdag teisteren hebben volgens de autoriteiten het leven van ten minste 34 mensen geëist. Verreweg de meeste slachtoffers vielen zaterdag toen door aardverschuivingen op verschillende plekken in de staat in het noordoosten van Brazilië in totaal 29 inwoners omkwamen.

Door de zware regenval zijn bijna duizend mensen hun woningen ontvlucht. Op sociale media zijn video's te zien van ondergelopen wegen, instortende huizen en aardverschuivingen.

Op sommige plekken in de staatshoofdstad Recife is volgens het kantoor van de burgemeester tussen vrijdagavond en zaterdagmorgen 236 millimeter regen gevallen. Gevreesd wordt dat de situatie verergert omdat het volgens de weerdiensten de komende 24 uur blijft regenen. Tot en met zondag is code rood van kracht in de staat.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro sprak op Twitter zijn "verdriet en solidariteit uit met de slachtoffers van deze trieste ramp" en zei dat zijn regering al het mogelijke zal doen "om het lijden te verlichten". Volgens de president wordt onder meer het leger ingezet "om te helpen bij noodhulpoperaties en de nodige hulp te bieden aan getroffen families".