Minuut stilte in Spaans voetbal vanwege stadionramp Indonesië

MADRID (ANP) - Voorafgaand aan alle wedstrijden in de Spaanse voetbalcompetitie wordt een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de stadionramp in Indonesië. Volgens de organisatie van La Liga gebeurt dat als "teken van medeleven" met de "tragedie" in Indonesië. Landskampioen Real Madrid speelt zondagavond tegen Osasuna.

Zeker 174 mensen kwamen om het leven bij rellen in en om het Kanjuruhan-stadion in Malang, op Java. Supporters van de rivaliserende clubs Arema FC en Persebaya Surabaya gingen elkaar te lijf nadat de uitploeg met 3-2 had gewonnen. De politie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven. In de paniek die ontstond, werden heel wat bezoekers onder de voet gelopen. Naast de zeker 174 doden raakten ook ruim 300 mensen gewond.

De tragedie in Indonesië behoort tot de grootste stadionrampen ooit. Voor zo ver bekend vielen in 1964 in Lima de meeste doden bij een voetbalwedstrijd bij de interland tussen Peru en Argentinië. Peruaanse fans bestormden toen het veld, waarop de politie traangas inzette. Er vielen 328 doden in het gedrang.

Enkele Europese topclubs, zoals Liverpool, Manchester City, Arsenal, FC Barcelona en Atlético Madrid, betuigen via de sociale media hun medeleven met de slachtoffers in Indonesië.