Mischa Blok wil alles op alles zetten om moeder te vinden

Mischa Blok wil alles uit de kast halen om haar biologische moeder op te sporen. Daarbij zal ze geen rekening houden met de gevoeligheden van de Koreaanse cultuur, vertelt ze in AD-magazine Mezza. "'Ik heb zelf namelijk ook een cultuur. Ik geef het pas op als ik tot het uiterste ben gegaan, in Korea in een talkshow heb gezeten, met een foto in de krant heb gestaan en mijn vader onder maximale druk heb gezet."

De 47-jarige presentatrice van NPO Radio 1 werd geboren in Zuid-Korea en werd als kind geadopteerd. Ze wist in 2014 haar vader op te sporen maar hij wil niet meewerken aan een hereniging met haar moeder. "Ik ben als een wandelende post-it die hem herinnert aan zijn verleden. Terwijl hij juist zijn schepen achter zich heeft willen verbranden, bijvoorbeeld door mij naar het kindertehuis te brengen. Hij heeft er dus geen baat bij dat ik mijn moeder vind. De enige manier om informatie los te krijgen, is hem onder druk zetten."

Blok wil zich nog geen voorstelling maken van een eventuele ontmoeting met haar moeder. "Want dan blijkt toch weer dat ik nog steeds dat romantische beeld heb van een moeder als een warme persoon die haar armen naar mij opent. En dat kan natuurlijk ook weer een teleurstelling worden. Maar haar níét vinden, is altijd nog erger", vindt ze. "Mijn Nederlandse moeder is de liefste die ik me had kunnen wensen, maar ik mis toch een puzzelstukje uit mijn ontstaansgeschiedenis. En ik ben journalist, de hele dag bezig met verhalen te ontrafelen, het hele plaatje te krijgen. Dus is het gek als ik mijn eigen plaatje niet rond heb. Mijn verhaal is nog niet compleet."

Van de zoektocht naar haar vader maakte Blok de podcast Meneer Park. Met het opsporen van haar moeder krijgt die mogelijk een vervolg. "Die kans is groot, ja."