Modeontwerper Paco Rabanne op 88-jarige leeftijd overleden

Modeontwerper Paco Rabanne is op 88-jarige leeftijd overleden, bevestigt het bedrijf achter het door hem opgerichte label. De in Spanje geboren ontwerper werd in de jaren zestig bekend van zijn metallic creaties en op ruimtevaart geïnspireerde mode. Zijn naam is ook bekend van het mode- en parfumlabel Paco Rabanne, waar hij zo'n twee decennia geleden vertrok.

Rabanne zette zijn modehuis in 1966 op. In 1986 werd dat ingelijfd door de Puig-groep, die ook eigenaar is van modehuis Nina Ricci en rechten heeft op de verkoop van Jean Paul Gaultier-producten. Met hetzelfde bedrijf ontwikkelde Rabanne de parfumlijn die zijn naamsbekendheid vergrootte.

De als Francisco Rabaneda y Cuervo geboren ontwerper kondigde in 1999 aan te stoppen met het ontwerpen van haute couture. Hij verklaarde toen wel te blijven "waken over het voortbestaan van de kwaliteit van het merk door de ontwerpers te begeleiden".

De Spanjaard trok niet alleen de aandacht met zijn creaties, maar ook met zijn soms opzienbarende uitspraken. Zo voorspelde hij in 1999 dat ruimtestation Mir zou neerstorten op Parijs tijdens een zonsverduistering, iets waar hij later spijt van zei te hebben. Hij verklaarde ook eens de reïncarnatie van de moordenaar van een farao te zijn.