Moderna: effectiviteit coronavaccin neemt na halfjaar amper af

CAMBRIDGE (ANP) - De bescherming die het vaccin van biotechnoloog Moderna tegen het coronavirus biedt, neemt na een halfjaar nauwelijks af. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde.

Moderna maakte de onderzoeksresultaten bekend bij zijn kwartaalcijfers. Dat de bescherming op peil blijft, is niet bij alle coronavaccins het geval. Zo verscheen vorige maand een voorpublicatie van onderzoek waaruit blijkt dat het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin na zes maanden 84 procent effectief is, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.

Topman Stéphane Bancel van Moderna is blij dat het vaccin lang bescherming biedt, maar waarschuwde dat de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus nieuwe gevaren met zich meebrengt. "We moeten dus waakzaam blijven."

Het beursgenoteerde Moderna, dat met het coronavaccin zijn eerste product ooit op de markt heeft gezet, kwam ook met kwartaalcijfers. Het bedrijf boekte een omzet van 4,4 miljard dollar, tegenover 67 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Meer dan de helft daarvan streek het bedrijf op als winst. Het nettoresultaat kwam uit op 2,8 miljard dollar.