Mogelijk drones ingezet in Noord-Holland voor controle afstand

ALKMAAR (ANP) - In een deel van Noord-Holland worden dit weekeinde zo nodig drones ingezet om mensen te helpen herinneren aan de regels rondom afstand houden van elkaar om het coronavirus in te dammen. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bevestigde vrijdag berichtgeving hierover door NH Nieuws.

Als er signalen zijn dat mensen regels overtreden, kan een van vijf drones worden ingezet. "Een bedrijf heeft die beschikbaar. We kunnen ze inzetten zodra dat nodig is", aldus een woordvoerder. Vorig weekend sloegen veel mensen de RIVM-adviezen in de wind. Wegens het mooi weer trokken ze massaal naar strand en bos, wat boosheid opriep bij het kabinet.

Mocht dat toch weer gebeuren, dan kan de drone de groep benaderen en een vooraf ingesproken boodschap laten horen."Dat kan zijn dat mensen opgeroepen worden 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Of dat er geen groepen groter dan drie gevormd mogen worden", aldus de zegsman, die zegt dat het project wordt gedaan in samenwerking met de politie.

Zo handhaven is een primeur voor Nederland, aldus de woordvoerder. Het gebeurde al wel eerder in België, Spanje en China, weet hij.