Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

Trump had het onlangs over zijn arrestatie dinsdag, maar het college dat over de vervolging moet besluiten, de grand jury, is woensdag ook nog aan het werk. Het openbaar ministerie in Manhattan onder leiding van de Democratische jurist Alvin Bragg moet daarop wachten.

Trump zou worden aangeklaagd over vermeend administratief gesjoemel ruim zes jaar geleden toen hij presidentskandidaat was. Het zou geen ernstig misdrijf zijn. Maar volgens Trump en zijn partijgenoten gaat het om "een ongekende politieke vervolging door de links-radicale aanklager Bragg van een ex-president en kandidaat bij de volgende presidentsverkiezingen."

Aanklacht

De aanklacht richt zich op mogelijk strafbare feiten in de administratie van Trump en ondernemingen van hem na de betaling van een bedrag van 130.000 dollar als zwijggeld aan pornoster Stephanie 'Stormy Daniels' Clifford door een raadsman en zakenpartner van Trump, Michael Cohen. De betaling zou zijn verhuld en mogelijk is belasting ontdoken volgens de wetten van de staat New York. Trump en zijn advocaten stellen dat hij destijds het slachtoffer was van afpersing door Daniels.

Cohen heeft eind 2018 drie jaar cel gekregen wegens malversaties die hij volgens de rechters had gepleegd terwijl hij werkte als advocaat van Trump. De twee hebben slaande ruzie gekregen en de aanklacht tegen Trump is volgens een aantal media voornamelijk op zijn uitspraken gebaseerd.