Mol Jeroen Kijk in de Vegte ontwikkelde een ‘molfilter’

Jeroen Kijk in de Vegte, die zaterdag de grote saboteur bleek te zijn van het jubileumseizoen van Wie is de mol?, ontwikkelde een heuse 'molfilter'. "Alles wat ik vertelde moest even door die filter", blikt de mol tegenover het ANP terug op de maanden waarin hij zijn geheim moest bewaren.

Kijk in de Vegte kreeg elke maandagochtend het vuur aan de schenen gelegd in NPO Radio2-ochtendshow Jan-Willem start op, waar hij als sidekick werkt. Zowel presentator Jan-Willem Roodbeen als de luisteraars bestookten Kijk in de Vegte met vragen over de aflevering van de zaterdag ervoor. "Het is mijn tweede natuur geworden om te filteren", vertelt de 46-jarige radiomaker.

Het werd Kijk in de Vegte dan ook totaal niet heet onder de voeten. "Jan-Willem zei wel eens: als het te veel wordt, stoppen we hoor. Maar ik genoot er juist volop van." Hij maakte dan ook gretig gebruik van de situatie. "Zo heb ik wel eens gezegd dat ik me pas kon uitlaten over het programma wanneer ik eruit lag. Gelukkig hapte Jan-Willem direct, want die hoorde mij zeggen dat ik er een keertje uitging."

Wijntje bij Nikkie

De drie finalisten moesten hun geheim maandenlang bewaren, de mol werd pas zaterdagavond bekendgemaakt. Tussen de laatste opnames in Italië, waar de rolverdeling voor de drie finalisten al duidelijk werd, en de ontknoping op televisie zocht Kijk in de Vegte medekandidaten Nikkie de Jager en Tygo Gernandt meermaals op. "We dronken regelmatig even een wijntje bij Nikkie", lacht Kijk in de Vegte, die zijn 'molfilter' dan even uit kon zetten.

In de tussentijd kon Kijk in de Vegte zijn hart luchten bij zijn vriend, die als vertrouwenspersoon van de mol als enige wist dat de radiomaker de saboteur was. De Jager koos oud-mol Merel Westrik als haar vertrouwenspersoon en verliezend finalist Gernandt luchtte zijn hart bij zijn moeder. Al wilde die laatste liever niets horen over alle geheimpjes, lacht de 46-jarige tv-maker. "Dus achteraf had ik daar weinig aan."