Morawiecki ontvangt Merkel in Auschwitz

OSWIECIM (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is vrijdag aangekomen bij het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz. De Poolse president Mateusz Morawiecki en de directeur van het Staatsmuseum en de Stichting Auschwitz-Birkenau Pjotr Cywinski ontvingen Merkel.

De bondskanselier bezoekt vrijdag in 'stammlager' Auschwitz I een gaskamer en een crematorium. Bij de "zwarte muur" wordt een minuut stilte gehouden om alle doden te herdenken. Voor die muur werden gevangenen geëxecuteerd. Vrijdagmiddag houdt Merkel een toespraak in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Het is de derde keer dat een Duitse bondskanselier het concentratiekamp bezoekt. Helmut Schmidt en Helmut Kohl gingen Merkel voor. De aanleiding voor het bezoek is het tienjarig bestaan van de Stichting Auschwitz-Birkenau. Duitsland zegde voor het bezoek een bedrag van 60 miljoen euro toe aan de stichting.

Het concentratiekamp staat symbool voor de Holocaust. In het kamp, dat in januari 1945 werd bevrijd, werden naar schatting een miljoen mensen gedood, met name Joden. In totaal zijn tijdens de oorlog circa 6 miljoen Joden vermoord.