Moskou zegt aanval Oekraïne expres te vertragen voor evacuaties

MOSKOU/KIEV (ANP/RTR) - De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zegt het offensief in Oekraïne met opzet te vertragen. Door langzamer aan te vallen, is er ruimte en tijd voor Oekraïense burgers om geëvacueerd te worden. Sjojgoe laat aan het Russische staatspersbureau RIA weten dat Russische troepen nooit burgers of civiele infrastructuur beschieten.

Sjojgoe kondigt "wapenstilstanden en humanitaire corridors" aan om de bevolking uit omsingelde plaatsen te krijgen. Volgens de defensieminister gaat dit ten koste van het aanvalstempo, maar doet het Russische leger dat expres om burgerslachtoffers te voorkomen. Sjojgoe beschuldigt Oekraïne ervan burgers als menselijk schild in te zetten.

Volgens Britse en Oekraïense inlichtingen zijn de gevechten bij de omsingelde stad Severodonetsk dinsdag juist heviger geworden. De Verenigde Naties registreerden sinds de Russische inval zeker meer dan 3000 Oekraïense burgerdoden. De Oekraïense hoofdaanklager doet onderzoek naar meer dan 13.000 zaken van misdaden door het Russische leger.