Mozambique ontdekt poliogeval, drie maanden na geval in Malawi

MAPUTO (ANP/AFP) - Het Oost-Afrikaanse land Mozambique heeft zijn eerste geval van het wilde poliovirus in drie decennia ontdekt, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In februari had buurland Malawi ook al een poliogeval. Beide besmettingen zijn volgens de WHO uit Pakistan afkomstig.

Afrika werd in augustus 2020 vrij verklaard van het inheemse wilde poliovirus. Niet-gevaccineerde mensen lopen echter nog steeds risico als het virus hun land binnenkomt vanuit een van de weinige plaatsen ter wereld waar de ziekte nog circuleert, zoals delen van Afghanistan en Pakistan.

Mozambique en zijn vier directe buurlanden - Malawi, Tanzania, Zambia en Zimbabwe - zijn daarom van plan 23 miljoen kinderen van 5 jaar of jonger te vaccineren. Mozambique hoopt 4,2 miljoen jongeren te vaccineren, aldus de WHO.

Het poliovirus dringt het zenuwstelsel binnen en kan permanente verlamming veroorzaken. Het treft vooral jonge kinderen. Polio kan niet met een medicijn worden behandeld, maar er kan wel tegen worden gevaccineerd. Het vaccin is in Nederland opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.