München vraagt UEFA toestemming voor stadion in regenboogkleuren

MÜNCHEN (ANP) - De stad München heeft toestemming gevraagd aan de Europese voetbalbond UEFA en de Duitse bond DFB om het plaatselijke stadion bij het EK-duel tussen Duitsland en Hongarije in regenboogkleuren te verlichten. "Wij staan voor diversiteit, tolerantie en echte gelijkheid in sport en in de gehele maatschappij, dat willen we op deze manier tonen", zegt burgemeester Dieter Reiter in een toelichting.

Het initiatief is bovendien een protest tegen een onlangs in het Hongaarse parlement aangenomen wet, die verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

Manuel Neuer, de aanvoerder van het Duitse elftal, speelt op het EK steeds met een band in de regenboogkleuren om zijn bovenarm. Hier heeft de UEFA zich al over gebogen. De instantie had er geen bezwaar tegen.