Munitie-inkoop EU voor Oekraïne rond: ook Nederland akkoord

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ook de laatste meningsverschillen over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne bijgelegd. Nederland kan ermee leven dat de artilleriegranaten waar Oekraïne om zit te springen bij de Europese wapenindustrie worden ingekocht nu stellig is verzekerd dat dat geen kostbare extra tijd kost, zeggen EU-bronnen.

De EU-lidstaten gaan samen een miljoen artilleriegranaten leveren, zo is de bedoeling. Oekraïne raakt snel door die granaten heen. Ze worden gebruikt voor zwaar geschut als de pantserhouwitsers die Nederland en Duitsland eerder hebben geleverd. De Russische invasie is uitgemond in een slijtageslag waarbij Rusland probeert met zijn surplus aan munitie en mensen de overhand te krijgen. Oekraïne probeert slimmer en zuiniger te werk te gaan, maar verbruikt toch meer dan het aangevoerd krijgt.

De benodigde artilleriemunitie kost in totaal al gauw 4 miljard euro. Bij dat bedrag kan de EU wel in de buurt komen, verzekerde buitenlandchef Josep Borrell eerder. De EU-landen gebruiken 1 miljard euro uit het 'wapenfonds' van de EU voor de levering van restanten uit eigen arsenalen en daarbovenop 1 miljard euro voor de gezamenlijke inkoop van nieuwe granaten.

Met die 2 miljard in totaal worden aankopen van de lidstaten maar voor iets meer dan de helft vergoed. Ze zullen in totaal dus toch voor bijna het dubbele bedrag munitie inslaan en aan Oekraïne leveren. Bovendien kunnen de landen samen een lagere prijs bedingen bij leveranciers en dus meer kopen, hopen ze.