Musical director Prince: onzin om nieuw werk niet uit te brengen

Vijf jaar na de dood van Prince is daar vrijdag voor het eerst een nieuw album van de zanger: Welcome 2 America. De plaat is een van de vele werken die de in 2016 overleden artiest in een kluis op zijn landgoed Paisley Park bewaarde. Musical Director Morris Hayes, die het album produceerde, is blij om fans nieuw werk van hun idool te laten horen. Mensen die vinden dat je na de dood van een artiest geen muziek meer van hem moet uitbrengen, moeten van Hayes dan ook hun mond houden. "Wat een onzin", zegt hij tegen het ANP.

"Iemand zei: je moet alles verbranden zodat niemand het ooit nog uitbrengt. Ik werd misselijk van die suggestie. Je gaat al die geschiedenis en al dat werk toch niet vernietigen", vindt Hayes. "Waarom heeft hij de muziek in een kluis gestopt als hij er niet om gaf of niet zou willen behouden? Dan had hij het wel in dozen in zijn garage bewaard."

Welcome 2 America nam Prince in 2010 op, Hayes produceerde de nummers. Waarom de zanger de plaat destijds niet heeft uitgebracht, weet de producent niet. "Hij was het toen wel van plan, maar het is typisch voor Prince om ineens van gedachten te veranderen. Als ik een reden moet bedenken; is dat hij op dat moment veel met nieuwe muzikanten aan het werk was, daarmee wilde jammen en andere muziek wilde uitbrengen. Hij dacht: dat album komt later wel. Maar dat kwam er niet."

Politiek geëngageerd

Hayes herinnert zich het opnameproces nog goed, vooral omdat het vrij atypisch was voor Prince. "Prince belde me zoals wel vaker om langs te komen om te luisteren naar materiaal dat hij had opgenomen. Hij zat in de auto en vroeg me om naast hem te komen zitten", blikt hij terug. "Hij haalde een cd tevoorschijn en stopte het in de cd-speler. Ik luisterde ernaar en dacht gelijk: wauw. Hij zei: neem de nummers mee naar huis en doe je ding ermee. Produceer het zoals je het wilt en dan merk ik wel wat je hebt gedaan. Ik dacht: houd je me voor de gek? Dat was niks voor hem, hij wilde juist altijd bij alles betrokken zijn."

Ook de teksten waren anders dan Hayes van Prince gewend was. "Ze waren wat zwaarder, meer politiek geëngageerd. Hij had bepaalde gevoelens en die wilde hij laten horen."

Een album dat volgens de producent perfect past in een tijd waarbij in Amerika de Black Lives Matter-beweging zichtbaarder is dan ooit. "Racisme, politiegeweld en voor jezelf opkomen zijn het gesprek van de dag. Het album sluit daar perfect op aan, met nummers als Running Game (Son of a Slave Master) en One Day We Will All B Free. Mensen dachten misschien dat Prince niet politiek was, maar dat betekent niet dat hij zich niet bewust was van alles wat er gaande was. Hij laat op dit album meer dan ooit zijn mening horen."