‘Muurligger’ Messi na 1e PSG-treffer: ik wilde heel graag scoren

PARIJS (ANP) - Voor Lionel Messi was zijn 121e treffer in de Champions League extra speciaal. Het was zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club Paris Saint-Germain, dat in eigen stadion met 2-0 won van Manchester City. De Argentijnse sterspeler knalde in de 74e minuut fraai raak na een combinatie met Kylian Mbappé.

"Het is waar dat ik heel graag wilde scoren", sprak Messi (34) na afloop opgelucht. "Ik heb de laatste tijd niet veel wedstrijden gespeeld en dit duel was pas mijn tweede in het Parc des Princes. Ik begin langzaam een beetje te wennen hier en word steeds meer onderdeel van het team."

Messi, net hersteld van een blessure, erkende dat het samenspel met Neymar en Mbappé in de 'droomvoorhoede' nog voor verbetering vatbaar is. "We gaan elkaar steeds beter leren kennen en daardoor gaan we ook beter samenspelen. Ik weet zeker dat we gezamenlijk nog sterker zullen worden. Ook als team moeten we nog groeien. Maar dit was een belangrijke overwinning tegen een grote concurrent. Hier kunnen we verder mee."

Messi ontpopte zich in de extra tijd nog als een echte teamspeler door, tot veler verbazing, bij een vrije trap van Manchester City als 'muurligger' te fungeren. "Dit kan toch niet"?, vroeg oud-voetballer Jan van Halst zich in de studio van Ziggo Sport vertwijfeld af. "Hij is een God, beter dan wie ook. En muurliggen is echt een beetje vernederend. Dat is meer iets voor een hardwerkende middenvelder, dan maakt het niet zoveel uit als hij de bal een keer tegen zijn kop krijgt. Maar Messi? Ik schrok ervan en werd er ook stil van."

De muurligger is een betrekkelijk nieuw fenomeen in het voetbal waarbij een speler bij een vrije trap ruggelings achter de verdedigingsmuur van zijn ploeg gaat liggen om een eventuele schuiver te kunnen blokkeren met zijn lichaam.