Na auteursrechten verkoopt Bob Dylan ook publicatierechten songs

Bob Dylan heeft de masteropnamen van zijn hele back-catalogus verkocht aan Sony Music. Dat melden verschillende media, waaronder muziekvakblad Billboard Magazine. Dat heeft becijferd dat het werk van de singer/songwriter zo’n 175 miljoen euro waard is. Daarbij wordt uitgegaan van een jaarlijkse omzet van ruim 14 miljoen euro.

Dylan verkocht eerder al zijn auteursrechten aan Universal Music, de grote rivaal van Sony. Die deal ging over de rechten van zijn teksten en composities. Sony heeft het nu wel voor elkaar gekregen dat de rechten op het exploiteren van Dylans opnamen behouden zijn gebleven.

De deal omvat alle albums uit de jaren 60, zoals bijvoorbeeld Blonde On Blonde, tot en met zijn meest recente plaat Rough And Rowdy Ways uit 2020. Het gaat om 39 studioalbums, zestien "bootleg"-compilaties van outtakes en niet eerder uitgebracht materiaal dat in de toekomst zou kunnen worden bewerkt en uitgegeven.

Waardevol

De composities van Dylan zijn zo waardevol vanwege de duizenden covers van zijn liedjes die in de loop der jaren zijn gemaakt en waarschijnlijk nog lang gemaakt zullen worden.

Overigens heeft Dylan, die in 2016 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, aangegeven nog een aantal albums te willen maken voor Columbia Records, een sublabel van Sony. Hoewel de inmiddels 80-jarige muzikant zijn auteursrechten aan Universal Music heeft verkocht, is hij toch enorm te spreken over zijn jarenlange band met Sony Music. "Columbia Records is alleen maar goed voor me geweest", zei hij in een verklaring. "Ik ben blij dat al mijn opnamen kunnen blijven waar ze thuishoren."