Nadal weer stap dichter bij 21e grandslamtitel

MELBOURNE (ANP) - Terwijl Rafael Nadal zonder setverlies de kwartfinales bereikte op de Australian Open, werd Alexander Zverev uitgeschakeld. De Duitse nummer 3 van de wereld moest het afleggen tegen de Canadees Denis Shapovalov: 3-6 6-7 (5) 3-6. Shapovalov is nu de volgende tegenstander van Nadal, de 35-jarige Spanjaard die in Melbourne op zijn 21e grandslamtitel jaagt.

Nadal versloeg in de vierde ronde de Fransman Adrian Mannarino: 7-6 (14) 6-2 6-2. De als zesde geplaatste Spanjaard moest hard werken om de eerste set binnen te halen. Inclusief een lange tiebreak duurde die set maar liefst 81 minuten. De routinier vierde de setwinst uitbundig. Nadal haalde de partij daarna soepel binnen.

De Spanjaard leek zich daarna te kunnen opmaken voor een duel met olympisch kampioen Zverev, maar de Duitser liet het afweten in de Margaret Court Arena. De 24-jarige Duitser, na Daniil Medvedev de hoogstgeplaatste speler, had tegen Shapovalov vooral met zijn tweede service grote problemen. Zverev werd op alle vlakken overklast door de 22-jarige Canadees. Zoals zo vaak eindigde een grandslamtoernooi in een deceptie voor de Duitser die vorig jaar naast olympisch goud in Tokio ook de ATP Finals won.

Nadal heeft net als de afwezige Roger Federer (geblesseerd) en Novak Djokovic (visum ingetrokken) twintig grandslamtitels gewonnen. De Spanjaard kan in Melbourne het record alleen in handen krijgen. Hij won de Australian Open pas één keer, in 2009.