‘Nalatenschap Wolkers naar Leiden’

LEIDEN (ANP) - De universiteit en museum De Lakenhal in Leiden willen de nalatenschap van Jan Wolkers aankopen. Het is donderdag tien jaar geleden dat de beeldend kunstenaar en schrijver overleed en de twee instellingen zeggen met de aankoop een oude wens van de schrijver en kunstenaar en zijn echtgenote te willen vervullen. De stukken blijven zo behouden en beschikbaar voor expositie, onderwijs en onderzoek in een stad die voor Wolkers erg belangrijk was.

,,Leiden is de stad waar Jan Wolkers als kunstenaar geboren is. Het spreekt vanzelf dat de tekeningen schilderijen, beelden, manuscripten die hij in 65 jaar gemaakt heeft weer terugkeren naar Leiden. Daarmee is de cirkel van zijn kunstenaarsleven voltooid”, aldus weduwe Karina Wolkers, die een deel van de verzameling schenkt.

De universiteit en het museum moeten nog wel aan geld voor het overige deel van de collectie zien te komen en nemen daar een jaar de tijd voor. Over het bedrag, op basis van taxaties, worden geen mededelingen gedaan, maar volgens de universiteit is de helft nu al binnen.

Biografie

De nalatenschap omvat onder meer achttien beeldende werken, brieven, dagboeken, familiefoto’s, aantekeningen, typoscripten en drukproeven. Ook zijn er circa tachtig tekeningen, waaronder alle vroege zelfportretten, dier- en plantenstudies, landschappen, modeltekeningen, tekeningen in relatie tot beeldhouwwerken, affiches en aquarellen.

Donderdag promoveert wetenschapper Onno Blom in Leiden op de biografie van Wolkers, die deels is gebaseerd op diens archieven.

Blom heeft voor Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest ook een expositie samengesteld met beeldend werk van Wolkers.

0 Reacties Doe mee met de discussie →