NASA presenteert tien nieuwe kandidaat-astronauten

HOUSTON (ANP/DPA/AFP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft tien nieuwe kandidaat-astronauten gepresenteerd. Ze zijn geselecteerd om te worden opgeleid voor toekomstige missies. Het gaat om zes mannen en vier vrouwen van tussen de 32 en 45 jaar. Het is voor het eerst sinds 2017 dat er nieuwe trainee-astronauten worden geïntroduceerd.

"Vandaag verwelkomen we tien nieuwe ontdekkingsreizigers, tien leden van de Artemis-generatie, de klas van 2021", zei NASA-topman Bill Nelson tijdens een bijeenkomst in Houston.

Met de zogeheten Artemis-missie wil NASA rond 2024 opnieuw astronauten naar de maan brengen, onder wie voor het eerst ook een vrouw. De missie heeft echter al een aantal keer vertraging opgelopen. Inmiddels lijkt het erop dat de eerste astronauten op zijn vroegst in 2026 voet op de maan zetten.

De tien kandidaten werden gekozen uit meer dan 12.000 sollicitanten, meldt NASA. Ze beginnen in januari eerst aan een trainingsperiode van twee jaar, voordat ze ook daadwerkelijk deel kunnen nemen aan missies.