Nationale Holocaust Herdenking zonder publiek vanwege corona

AMSTERDAM (ANP) - De Nationale Holocaust Herdenking ziet er dit jaar door de coronamaatregelen anders uit dan gebruikelijk. De stille tocht gaat niet door en de herdenking zelf, bij het Spiegelmonument in het Amsterdamse Wertheimpark, is niet toegankelijk voor publiek.

De herdenking, altijd op de laatste zondag van januari, wordt wel uitgezonden op tv. In aanwezigheid van premier Rutte en staatssecretaris Blokhuis worden toespraken gehouden door de Amsterdamse burgemeester Halsema, Tweede Kamervoorzitter Arib en voorzitter Grishaver van het Auschwitz Comité.

Ook Rudi Cortissos spreekt het besloten gezelschap toe. Hij overleefde samen met zijn vader de oorlog door onder te duiken, zijn moeder werd samen met 62 andere familieleden in Sobibor vermoord. Onder degenen die kransen leggen bij het monument is een echtpaar dat de oorlog overleefde: Max en Fia Arpels (beiden 84).

Op 31 januari is er overdag een rechtstreekse uitzending en 's avonds een uitzending met terugblik en reportages, te zien van 11.05 uur tot 12.30 uur op NPO1 en van 19.35 uur tot 20.05 uur op NPO2. De programma's worden gepresenteerd door Rob Trip. Hij spreekt met gasten en er is muziek van Sinti-zigeunerorkest Brandt.