NAVO-landen tekenen officieel voor toetreding Zweden en Finland

BRUSSEL (ANP) - De dertig NAVO-landen hebben officieel getekend voor de toetreding van Zweden en Finland tot het bondgenootschap. Ze mogen vanaf nu meepraten, al is meestemmen er nog niet bij. De twee aspirant-leden hebben nu alleen nog de goedkeuring nodig van de parlementen van de meeste van de dertig lidstaten.

Zweden en Finland begonnen maandag aan het overleg dat hen moest klaarstomen voor het lidmaatschap. Dat duurde voor eerdere kandidaat-leden vele maanden, maar was nu al in een dag klaar. De twee landen werken al jaren heel nauw samen met de westerse militaire alliantie.

De weg voor Zweden en Finland werd afgelopen week vrij toen Turkije op de NAVO-top in Madrid zijn verzet tegen hun toetreding opgaf. Toch is onbekommerd toeleven naar het lidmaatschap er nog niet bij. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde nog tijdens de top toetreding alsnog te dwarsbomen als Zweden en Finland in zijn ogen te weinig werk maken van hun toezeggingen over bijvoorbeeld het aanpakken van de Koerdische PKK.

Ratificatie

Zweden en Finland voelen die druk, want ook na de ondertekening dinsdag van de uitbreiding van het NAVO-verdrag met de twee nieuwelingen kan Turkije nog een spaak in het wiel steken. Het gewijzigde verdrag moet worden goedgekeurd door de parlementen van bijna alle NAVO-landen, ook het Turkse.

De zogeheten ratificatie gaat sowieso flink wat maanden duren, omdat die bijvoorbeeld in Nederland doorgaans veel tijd vergt zelfs als er haast wordt gemaakt, zoals nu, om Zweden en Finland niet te lang te laten bungelen. Ze kunnen nu nog geen beroep doen op de bescherming van de NAVO.

"Het is werkelijk een historisch moment voor Finland, Zweden en de NAVO en voor onze gedeelde veiligheid", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg bij de ondertekeningsceremonie. Namens Nederland tekende scheidend ambassadeur Marisa Gerards.