NAVO: Rusland uitgenodigd voor nieuw overleg over Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De NAVO heeft Rusland uitgenodigd voor nieuwe besprekingen over de spanningen rond onder meer Oekraïne. Het militaire bondgenootschap is ook bereid met Rusland over en weer bij te praten over militaire oefeningen en nucleair beleid, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

De NAVO-landen en Rusland spraken elkaar vorige week voor het eerst in ruim twee jaar in hun zogeheten NAVO-Ruslandraad. Het overleg leverde nog weinig op, maar Stoltenberg maakte al meteen duidelijk in gesprek te willen blijven. Zolang er gepraat wordt over Oekraïne wordt er niet gevochten, hopen veel lidstaten. Rusland ging nog niet onmiddellijk in op de suggestie verder te praten.

Stoltenberg heeft Rusland en de NAVO-landen uitgenodigd voor "een reeks bijeenkomsten" van de raad, zei hij op bezoek bij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Om bijvoorbeeld de onderlinge betrekkingen, de veiligheid van Europa en concrete voorstellen voor een grotere openheid en betere wapenbeheersing te bespreken, aldus de NAVO-chef. "Maar we zullen geen concessies doen over onze kernprincipes, zoals het recht van elk land om zijn eigen pad te kiezen en het vermogen van de NAVO om alle bondgenoten te beschermen."

Aanval op Oekraïne

De Deense NAVO-topman vroeg Rusland opnieuw om de diplomatieke contacten met de alliantie te herstellen. Die werden vorig najaar verbroken. De NAVO ontzegde Russische diplomaten de toegang tot het hoofdkwartier in Brussel omdat ze zouden spioneren. Daarop haalde Rusland zijn ambassadeur terug en moest het NAVO-kantoor in Moskou sluiten.

De NAVO vreest dat Rusland zich opmaakt voor een aanval op Oekraïne, dat zich de afgelopen jaren naar het Westen heeft gewend. Rusland eist onder meer dat de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en belooft dat onder andere Oekraïne nooit tot de alliantie toetreedt.