NAVO-topman eist terugtrekking Russische troepen bij Oekraïne

BRUSSEL (ANP/RTR) - Rusland moet de troepen terugtrekken die het naar Oekraïne en de grens met het oosten van dat buurland heeft gestuurd. Dat zei NAVO-topman Jens Stoltenberg dinsdag, voorafgaand aan overleg dat de NAVO-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken woensdag houden.

De secretaris-generaal eist dat Moskou stopt met zijn "provocaties" en onmiddellijk de-escalerend optreedt. De G7-landen hadden maandag al een soortgelijke oproep gedaan.

De NAVO-baas deed zijn uitspraken op een persconferentie op het hoofdkwartier in Brussel met Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Die zei dat zijn land zoekt naar een diplomatieke oplossing. Hij riep ook op tot meer sancties tegen Rusland en vroeg om militaire hulp om de Russische "agressie" in te dammen.

Stoltenberg sprak van de grootste militaire opbouw sinds Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014 inlijfde. Volgens Oekraïne hebben zich 80.000 militairen verzameld op de Krim en bij de grens met het oosten van Oekraïne waar pro-Russische separatisten hun eigen republieken hebben uitgeroepen.

Amerikaanse marineschepen

Oekraïne wil graag lid worden van de westerse militaire alliantie. Het is de NAVO die daarover beslist, zei Stoltenberg. Hij merkte op dat Rusland opnieuw een invloedssfeer probeert te creëren om te kunnen bepalen wat zijn buren doen.

Ondertussen zijn twee Amerikaanse marineschepen onderweg naar de Zwarte Zee, wat de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov als provocatie betitelde. Het risico op incidenten is volgens hem groot. De bewindsman hekelde ook de Amerikaanse wapenleveranties aan Kiev. Ryabkov zei dat Moskou er alles aan blijft doen om inwoners van de Donbass-regio in Oost-Oekraïne te beschermen.