NBA-baas Silver: 96 procent van de spelers is gevaccineerd

WASHINGTON (ANP) - Kort voor de start van het nieuwe NBA-seizoen is bijna 96 procent van de spelers gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zei NBA-topman Adam Silver, die hoopt dat dat percentage nog oploopt gedurende het seizoen.

Het debat over vaccinatie leidde de afgelopen weken tot felle discussies tussen de NBA en een aantal spelers. Brooklyn besliste zelfs vedette Kyrie Irving niet in actie te laten komen omdat de zevenvoudig All-Star weigert zich te laten vaccineren. De stad New York, waar de Nets hun thuiswedstrijden spelen, eist dat wie indoor sport gevaccineerd is. Irving kan daardoor voorlopig niet trainen of wedstrijden spelen.

"Ik hoop dat Kyrie, ondanks zijn mening over het vaccin, zal beslissen zich te laten vaccineren want ik wil hem dit seizoen echt basketbal zien spelen. En ik wil dat Brooklyn Nets al hun spelers kan opstellen", onderstreepte de NBA-baas.

Geen vaccinatieverplichting

Een twintigtal spelers, minder dan één per club, weigert voorlopig zich te vaccineren.

In de NBA geldt geen vaccinatieverplichting. De spelersvakbond, waarvan Irving een van de vice-voorzitters is, verzette zich fel tegen een plicht. In ruil werd een streng protocol opgesteld voor spelers die niet gevaccineerd zijn. Zij moeten zich dagelijks laten testen, hun maaltijden alleen nuttigen en ze mogen slechts heel beperkt contact hebben met de buitenwereld.

"Ik had liever gezien dat de spelersvakbond de vaccinatieverplichting had goedgekeurd", stelde Silver. "Het zou voor iedereen beter zijn geweest als elke speler gevaccineerd zou zijn."