Nederland denkt over extra bijdrage aan Patriots voor Oekraïne

BULBOACA (ANP) - Nederland bekijkt of het nog meer Patriot-luchtafweerraketten of onderdelen daarvoor naar Oekraïne kan sturen. De bondgenoten van Oekraïne moeten het land dringend van meer luchtafweergeschut voorzien, zei premier Mark Rutte bij aankomst op de Europese top in Moldavië. Hij hoopt andere landen ook over te halen om Oekraïne Patriots te leveren.

Nederland heeft samen met Duitsland al een Patriot-systeem geleverd. Nederland nam twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten voor zijn rekening. Maar de Russische luchtaanvallen op militaire en civiele doelen houden aan, en ook voor het voorgenomen tegenoffensief van Oekraïne is luchtverdediging belangrijk.

"Wij kijken heel goed wat wij nog kunnen doen", zei Rutte op de top in een Moldavisch wijndomein op een paar kilometer van Oekraïne. Maar "je kunt niet alles wat je hebt leveren". Nederland heeft de geavanceerde raketten ook nodig om het eigen luchtruim, bijvoorbeeld boven de haven van Rotterdam, te bewaken.

Andere landen

De 'Patriot-coalitie' van landen die Oekraïne van de raketten voorziet, "moeten we uitbreiden", onderstreepte Rutte. "Er zijn natuurlijk meer landen die Patriots hebben en die nog niet leveren." Dat zal hij op de top van de Europese Politieke Gemeenschap, een forum voor bijna vijftig Europese leiders, aansnijden.

Nederland heeft het voortouw in een andere 'coalitie', die Oekraïne aan F-16's wil helpen. Maar de beloofde training van Oekraïners om het gevechtsvliegtuig vertrouwd te raken stemt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky nog niet tevreden, zei hij bij aankomst op de top. Dat is hij pas als ze ook worden geleverd.

Overleg

Rutte geeft Zelensky groot gelijk. "Uiteraard moet er ook een volgende stap ooit volgen. Daar heeft-ie helemaal gelijk in." Maar daarover overlegt Nederland nog met bondgenoten. En "het werkt nooit" om landen publiekelijk voor het blok te zetten, meent Rutte.