Nederland met 42 vertegenwoordigers bij openingsceremonie Spelen

TOKIO (ANP) - De Nederlandse sportploeg op de Olympische Spelen van Tokio wordt vrijdag bij de openingsceremonie vertegenwoordigd door 42 atleten en stafleden. Dat is slechts een klein percentage van de ploeg, die uit 288 sporters bestaat. Niet alle atleten zijn al in Tokio en een behoorlijk deel van de ploeg komt op de eerste dagen van de Spelen al in actie.

"Het aantal sporters dat meeloopt, is lager dan bij eerdere Spelen", zei chef de mission Pieter van den Hoogenband in het olympisch dorp. "We hebben nog niet de hele ploeg binnen, een behoorlijk aantal sporters verblijft elders en een groot deel komt al heel vroeg in actie. Ik hoor van andere landen ook dat ze met kleinere delegaties dan normaal meelopen. Sporters zijn voorzichtig, want ze willen zo vlak voor de Spelen niet het risico lopen om besmet te raken. De keuze is vrij voor iedereen, dat respecteren we."

Met 288 sporters heeft Nederland de grootste sportploeg ooit naar Japan gestuurd. Het vorige record stond op 242 sporters, bij de vorig Spelen van Rio 2016. De ploeg in Japan telt 177 debutanten. "We zijn in 25 van de 33 sporten aanwezig en gaan in 135 van de 339 medaille-evenementen van start", aldus Van den Hoogenband. De gemiddelde leeftijd van de ploeg, die voor 60 procent uit vrouwen bestaat, is 28 jaar.