Nederland viert St.Pannekoek zonder Jan Kruis

GRONINGEN - Nederland maakt zich op voor de eerste editie van het ludieke feest Sint Pannekoek zonder geestelijk vader Jan Kruis. De fictieve Rotterdamse traditie op 29 november groeide de afgelopen jaren tot een heus evenement in Groningen en Rotterdam. Op sociale media delen jaarlijks vele tienduizenden mensen met de hashtag #SintPannekoek foto’s van hoofden met pannenkoeken erop.

Sint Pannekoek is een verzonnen traditie uit een stripverhaal van Jan, Jans en de kinderen. In de oorspronkelijke strip heeft Catootje zin in pannenkoeken. Daarom verzint opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Sindsdien is het feest, vooral dankzij studentenverenigingen en kerken waar het werd gevierd, een heel eigen leven gaan leiden.

De grootste Sint-Pannekoekvieringen zijn altijd in Groningen en Rotterdam. In de noordelijke hoofdstad worden dit jaar op 25 verschillende plekken pannenkoeken geserveerd. Ook talloze scholen in Groningen doen mee met hun eigen bijeenkomsten, zoals het Noorderpoort College, het Werkman College en het Alfa-college. In Rotterdam is de Koningskerk al jarenlang het hart van de traditie.

Interactieve cursus

Om het overlijden van de geestelijk vader eerder dit jaar te gedenken, kunnen bezoekers in Groningen en Rotterdam ook meedoen aan de interactieve cursus ‘Tekenen met Jan’ die Kruis voor zijn dood maakte. Deze videocursus moet deel uit gaan maken van het Jan Kruis-museum waarvoor vergevorderde plannen zijn.

Ook wordt er dit jaar voor het eerst Sint-Pannekoekbier verkocht, dat is gemaakt door de Groningse brouwerij BaxBier. Daarnaast vindt er in Groningen een wedstrijd pannenkoek-haken plaats. Lokale dichters zullen gedichten over pannenkoeken voordragen.

Leontine Kruis, de dochter van de begin dit jaar overleden tekenaar Jan Kruis, is woensdagavond in Groningen namens de familie aanwezig bij de grootste Sint-Pannekoekviering in de stad.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *