Nederlanders mogen weer op vakantie naar het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor afzonderlijke landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie bekend. Vanaf eind vorig jaar stonden alle landen in de wereld op oranje, wat inhoudt dat niet-noodzakelijke reizen ernstig worden ontraden.

De Jonge verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Op de site wijsopreis.nl kun je zien hoe het per land ervoor staat.

"De site en de app werken met kleurcodes. Staat ie op geel, dan kun je in principe daar naartoe. Wel opletten, want corona is niet weg. Landen gaan zelf over hun regels; het kan ook dat je een negatieve test moet laten zien. Daar gaan landen zelf over. Ga niet op reis met klachten of als je weet dat je besmet bent", aldus De Jonge.

Rekening houden

De minister benadrukt dat het belangrijk is dat reizigers zich voorafgaand aan een reis goed informeren en de situatie ter plaatse goed in de gaten houden, benadrukte De Jonge. Reizigers moeten bijvoorbeeld rekening houden met een veranderend reisadvies tijdens hun verblijf. Bovendien kunnen er ondanks een geel reisadvies beperkingen gelden, zoals de noodzaak een negatieve test te overhandigen of een quarantaineplicht bij aankomst.

Deze regels kunnen per land verschillen. Sommige landen hanteren ook nog een inreisverbod voor Nederlanders, omdat ze de besmettingscijfers van Nederland te hoog vinden.