Nederlands vliegtuig haalt Afghaanse evacués op uit Pakistan

ISLAMABAD (ANP) - Een Nederlands vliegtuig pikt woensdag een groep van ongeveer vijftig mensen op die vanuit Afghanistan naar Pakistan zijn gevlucht. Daar verbleven ze de afgelopen tijd in de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Islamabad.

Het gaat om "enkele Nederlanders met hun Afghaanse familieleden en Afghanen die nauw met Nederland hebben samengewerkt, voornamelijk tolken", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Ook vliegen er woensdag bijna honderd passagiers mee die vanaf Schiphol doorreizen naar andere EU-landen.

Het gaat om een eenmalige chartervlucht, aldus het ministerie, zodat de groep van vijftig kan doorreizen naar Nederland. "Vertrek uit Pakistan via commerciële lijnvluchten is niet mogelijk omdat een deel van de groep door de omstandigheden niet over alle daarvoor benodigde papieren beschikt", aldus Buitenlandse Zaken.

De groep evacués vluchtte niet in een keer samen vanuit Afghanistan, zei het ministerie eerder. Ze zijn de afgelopen maand naar het buurland vertrokken. Buitenlandse Zaken meldde eerder dat "een aantal" over land naar Pakistan vluchtte. Die route wordt "nadrukkelijk" afgeraden, omdat de risico's te groot zouden zijn. "Er wordt gewerkt aan het herstel van vliegverbindingen."