Nederlandse acteur Walt Klink krijgt advies op Hollywoodset

Vier jaar geleden had hij zijn eerste televisierol, in NPO-serie Brugklas. Nu is Walt Klink in Hollywoodserie Rabbit Hole te zien naast onder anderen Kiefer Sutherland. De 20-jarige Nederlander blijft er bescheiden onder: "Ik heb ook gewoon heel veel geluk gehad", vertelt hij aan het ANP.

Over spionageserie Rabbit Hole kan Klink niet veel vertellen. Omdat er nogal wat plotwendingen in zitten, willen de makers niet veel informatie weggeven over de show, die vanaf vrijdag te zien is op streamingservice SkyShowtime. "Ik speel een stagiair die ook standaard zo genoemd wordt: The Intern. Net zoals veel andere zaken in de serie blijkt hij niet helemaal wie je denkt dat hij is. En dat is zo ongeveer alles wat ik mag delen", lacht de acteur.

Klink richtte zijn vizier al snel na zijn acteerdebuut op het buitenland. "Natuurlijk is het niet makkelijk om ertussen te komen als je nog geen internationale film of serie achter je naam hebt staan. Maar ik vond een manager die achter dat plan stond en op zoek ging naar audities die bij mij pasten." Na een jaar boekte Klink een klus in de Fins-Duitse productie Arctic Circle, niet lang daarna scoorde hij een bescheiden rol in western The English, met Emily Blunt in de hoofdrol.

Vissen en gokken

Auditie doen gaat sinds de pandemie vooral via Zoom of zelfgemaakte opnames. Dat heeft als voordeel dat producenten internationaler casten. Klink beschrijft het proces als "een beetje vissen en gokken". "Je krijgt meestal maar één scène en weet dan niet precies waar ze naar op zoek zijn. Het gaat niet alleen om je acteerprestatie maar ook om hoe jij de rol invult. Dat moet maar net een match zijn."

Toen zijn rol in Rabbit Hole eenmaal binnen was, kon Klink over The Intern sparren met showrunners John Requa and Glenn Ficarra. "Dat is het leuke gedeelte; samen kijken hoe je het gaat aanpakken. Er werd toen nog aan het script gewerkt en ik kreeg best wat vrijheid. De rol is uiteindelijk ook groter geworden dan ie eerst zou zijn, daar heb ik wel heel veel geluk mee gehad."

De opnames van Rabbit Hole vonden in het voorjaar van 2022 plaats in Canada. Klink stak veel op van ervaren medecastleden als Game of Thrones-acteur Charles Dance. "Ik heb met hem veel gepraat, eigenlijk vooral over het leven buiten de set. Over hoe het is om steeds maandenlang van huis weg te zijn, en wat je kunt doen om je overal toch thuis te voelen. Die man draait al vijftig jaar mee, dus ik zou wel gek zijn om zijn advies niet in mijn oren te knopen."