Nederlandse herdrukken Salman Rushdie verschijnen volgende week

De Nederlandse uitgever van de recent neergestoken auteur Salman Rushdie, Pluim, brengt maandag een nieuwe druk op de markt van Middernachtskinderen van de hand van deze schrijver. Dinsdag volgt dan een nieuwe druk van diens De duivelsverzen. Eind augustus verschijnt vervolgens zijn Joseph Anton nog een keer.

Pluim brengt in februari volgend jaar ook de vertaling van Rushdies nieuwe roman Victory City uit. Die planning blijft zo. De Engelstalige versie verschijnt dan ook pas.

Pluim komt met de herdrukken omdat het "juist nu belangrijk is dat zijn werk kan worden gelezen". De Brits-Indiase schrijver raakte vlak voor een lezing in Chautauqua (New York) ernstig gewond door een aanval van een man met een mes. Eind jaren 80 sprak de Iraanse ayatollah Khomeini een doodvonnis ('fatwa') over Rushdie uit, nadat diens boek De duivelsverzen was verschenen. Het zou godslasterlijk zijn.

Booker Prize

In De duivelsverzen ontploft boven Engeland een gekaapt vliegtuig. Djibriel Farisjta en Saladin Chamcha belanden als een wonder levend aan de Engelse kust, maar er zijn wel wonderlijke bijwerkingen. Middernachtskinderen gaat onder meer over Saleem Sinai, die geboren wordt op 15 augustus 1947, op het moment dat India onafhankelijk wordt. Hij is een van de duizend-en-één middernachtskinderen die over bovennatuurlijke eigenschappen beschikken. Middernachtskinderen werd in 1981 bekroond met de Booker Prize en in 2008 uitgeroepen tot The Best of the Booker, de beste prijswinnaar in het bestaan van de Booker Prize. Joseph Anton is het verhaal van een schrijver die moest onderduiken.

Het Boekenweekgeschenk van Salman Rushdie uit 2001, Woede, is op het ogenblik gratis voor iedereen als e-book te downloaden, zo besloot de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) na de aanslag op de schrijver.