Nederlandse opera over Shell kandidaat voor internationale prijs

Een opera naar aanleiding van een milieurechtszaak tegen Shell, geproduceerd door De Nationale Opera (DNO), maakt kans op de internationale Fedora Opera Prize (100.000 euro). The Shell Trial gaat pas in 2024 in première, maar het plan heeft nu al zo'n indruk op de jury gemaakt dat de voorstelling op de shortlist met de laatste dertien genomineerden is beland.

Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag, in een proces dat was aangespannen door onder meer Milieudefensie, dat Shell door zijn grote invloed de verantwoordelijkheid heeft om op relatief korte termijn de uitstoot van CO2 terug te dringen. Shell heeft hoger beroep aangetekend. The Shell Trial gaat echter niet over de juridische verantwoordelijkheid voor klimaatverandering van Shell alleen, maar ook over de rol van allerlei andere partijen.

Samen met coproducenten Gable Roelofsen en Romy Roelofsen, oprichters van Het Geluid Maastricht, hoopt DNO met de opera een gesprek op gang te brengen "over de klimaatcrisis en de verantwoordelijkheid die we allemaal delen voor de huidige en toekomstige gezondheid van onze planeet". Het gezelschap draagt bij het maken van de opera ook bij aan een beter milieu door decors en kostuums van gerecyclede materialen te maken.

Ellen Reid componeert de opera. De Amerikaanse won eerder de Pulitzerprijs voor haar opera p r i s m, over een jonge vrouw die gebukt gaat onder de gevolgen van seksueel misbruik. Het libretto wordt gemaakt door Roxie Perkins, die ook p r i s m schreef.