Neef en advocaat Taghi afwezig bij eerste openbare zitting

AMSTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Amsterdam is donderdag kort na 09.00 uur de eerste openbare, inleidende zitting in de strafzaak tegen Youssef T. begonnen. T. is advocaat en neef van Ridouan Taghi. De 38-jarige man is zelf niet aanwezig, zijn twee advocaten wel.

T. werd in oktober aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij op dat moment zijn neef bezocht. T. deed dat in zijn hoedanigheid van advocaat. Volgens het Openbaar Ministerie fungeerde hij als schakel tussen Taghi en de buitenwereld, die zijn criminele handel vanuit de bajes zou hebben willen voortzetten. En dat niet alleen: hij zou zijn advocatenneef ook hebben ingezet om te helpen bij de voorbereiding van een gewelddadige ontsnapping.

Taghi is hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo.

Dossierstukken gelekt

NRC Handelsblad onthulde vorige week delen uit het strafdossier tegen T. Daarin werd gewag gemaakt van de ontsnappingsplannen. De krant citeerde ook uit politieverhoren van T., waarin hij erkent dat hij fout zat en dat hij "niet uit vrije wil" heeft gehandeld.

De rechtbank sprak haar zorgen uit over het feit dat er zo uitvoerig uit (vertrouwelijke) dossierstukken is gelekt. "Zorgelijk en uiterst onwenselijk." Ook het Openbaar Ministerie en de beide raadslieden zijn daar allerminst gelukkig mee. Volgens de rechtbank is onduidelijk wie de stukken heeft gelekt.