Negatieve stemming op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen woensdag over een breed front omlaag. Beleggers hielden de stijgende rentes op de Amerikaanse obligatiemarkt in de gaten en kregen opnieuw een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor de kiezen. Op het Damrak kwamen onder meer WDP, ICT, Kas Bank en Van Lanschot Kempen met kwartaalberichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent lager op 551,82 punten. Bij de hoofdfondsen noteerde ING ex-dividend. De MidKap daalde 1 procent tot 781,00 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt raakte 1,7 procent kwijt onder aanvoering van Deutsche Post (min 5,2 procent).

Telecomconcern KPN voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een plus van 1,8 procent. Verlichtingsbedrijf Philips Lighting zakte meer dan 2 procent na een waarschuwing van een concurrent. Het Duitse Osram Licht (min 10,5 procent) verlaagde zijn omzet- en winstverwachting vanwege de ,,onzekere macro-economische omstandigheden''.

Van Lanschot Kempen

Bij de kleinere bedrijven zakte Van Lanschot Kempen 0,4 procent. De winst van de vermogensbeheerder viel in het eerste kwartaal lager uit dan een jaar eerder. Automatiseerder ICT Group daalde 4,9 procent en effectendienstverlener Kas Bank leverde 3,4 procent in. Op de lokale markt klom Value8 14,5 procent. De investeringsmaatschappij boekte afgelopen jaar een flinke winst en wil een bonusdividend uitkeren.

Kering won 6,6 procent in Parijs. Het Franse luxeconglomeraat doet uitstekende zaken met zijn twee grootste merken Gucci en Yves Saint Laurent. Vooral bij Gucci trekken de verkopen flink aan. De resultaten van chipmaker STMicroelectronics (plus 3,8 procent) vielen eveneens in goede aarde. In Zürich klom Credit Suisse bijna 4 procent. De Zwitserse bank boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht.

Statoil

In Oslo daalde Statoil ruim 2 procent. De winst van het Noorse olie- en gasconcern viel in het eerste kwartaal bijna een derde hoger uit door een combinatie van prijsstijgingen en meer productie. Statoil, dat zijn naam binnenkort zal wijzigen in Equinor, grijpt de gunstigere marktomstandigheden aan om de investeringen op te voeren.

De euro was 1,2212 dollar waard, tegen 1,2227 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 67,79 dollar. Brentolie verloor juist 0,1 procent in prijs tot 73,79 dollar per vat.

0 Reacties Doe mee met de discussie →