Nepstemmen bij kinderverkiezing Nickelodeon

Bij de presidentsverkiezing onder de jonge kijkers van Nickelodeon is Joe Biden als winnaar uit de bus gekomen. De Democratische kandidaat wist 53 procent van de stemmen te bemachtigen. De jeugdzender maakte de uitslag bekend nadat het ruim honderdduizend nepstemmen uit het systeem had verwijderd.

Nickelodeon ontdekte halverwege de stemperiode vorige week dat er op verschillende internetfora werd opgeroepen nepstemmen uit te brengen. De zender stelde na onderzoek vast dat 130.000 stemmen waren uitgebracht door zogenaamde bots. 90.000 stemmen kwamen voor zover Nickelodeon dat kon vaststellen wel van echte kinderen.

Tijdens de campagne Kids Pick The President kunnen jonge kijkers niet alleen stemmen op hun favoriete kandidaat, maar krijgen zij ook meer uitleg over de verschillen tussen de verschillende standpunten van de partijen en over de werking van een democratie.

"Alhoewel kinderen nog niet oud genoeg zijn om te stemmen, hebben zij met Kids Pick The President een platform waar hun stem wel meetelt", aldus de zender in een statement. "Kinderen willen eerlijkheid en onpartijdigheid, en dat willen wij bij Nickelodeon ook. Daarom maken we, uit respect voor de kinderen en met onze burgerlijke verantwoordelijkheid in het achterhoofd, de winnaar bekend gebaseerd op de stemmen die eerlijk en binnen onze regels zijn uitgebracht."