Netflix verliest in een handelsdag een vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Netflix heeft vrijdag in een dag handel ruim een vijfde van zijn beurswaarde verloren. Beleggers schrokken van het tegenvallende aantal nieuwe abonnees van de videostreamingdienst. De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag ook weer diep in het rood, waarmee de forse koersverliezen van deze week een vervolg kregen.

De markten bleven in de ban van de rentevrees. De rentes op de obligatiemarkten zitten in de lift door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank het belangrijkste rentetarief dit jaar flink gaat verhogen om de hard oplopende inflatie aan te pakken. Hogere rentetarieven zijn slecht nieuws voor risicovollere beleggingen als aandelen en voor techaandelen in het bijzonder.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent lager op 34.265,37 punten en de brede S&P 500 zakte 1,9 procent tot 4397,94 punten. De Nasdaq daalde 2,7 procent tot 13.768,92 punten. In het laatste uur van de handel daalde de Nasdaq nog stevig. De index is sinds het begin van het jaar 11 procent kwijtgeraakt.

Toegenomen concurrentie

Netflix haalde 8,3 miljoen nieuwe abonnees binnen in het vierde kwartaal en dat was minder dan het bedrijf had verwacht. Voor het lopende kwartaal denkt Netflix 2,5 miljoen nieuwe klanten binnen te halen en dat stelde analisten teleur. Mogelijk hebben prijsverhogingen voor abonnementen de populariteit van Netflix ondermijnd. De reden voor de teleurstellende cijfers kan ook de toegenomen concurrentie zijn. Zo hebben veel consumenten nu naast Netflix ook de keuze uit streamingdiensten als Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video en HBO. Het aandeel Netflix daalde uiteindelijk meer dan 21,8 procent.

Andere mediabedrijven die veel met streaming doen daalden mee. Zo ging Disney bijna 7 procent omlaag. ViacomCBS verloor 6,3 procent en Roku leverde 9 procent in.

Fitnessapparatuur

Peloton toonde herstel en won 11,7 procent. De fabrikant van fitnessapparatuur voor thuisgebruik kelderde een dag eerder 24 procent. Het bedrijf zou volgens zakenzender CNBC de productie van hometrainers en loopbanden tijdelijk opschorten vanwege een sterk afgezwakte vraag. Dat ontkende Peloton, maar het verlaagde de verwachtingen voor 2022 wel fors. Ook gaat het banen schrappen om de kosten te verlagen.

De euro was 1,1339 dollar waard, tegenover 1,1342 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 84,72 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 87,62 dollar per vat.