Ngo: aantal operationele kernkoppen toegenomen door Rusland

OSLO (ANP/AFP) - Het aantal operationele kernkoppen in de wereld is het afgelopen jaar toegenomen. Volgens een monitor van het kernwapenverbod, deel van een Noorse mensenrechtenorganisatie, waren 9576 kernkoppen klaar voor gebruik in 2022, 137 meer dan een jaar eerder. De stijging zou vooral op het conto van Rusland komen.

De ngo Norsk Folkehjelp (Noorse Volkshulp) heeft de wapens van negen officiële en onofficiële kernmachten bij elkaar opgeteld. Die wapens zouden bij elkaar de kracht hebben van "meer dan 135.000 Hiroshima-bommen", verwijzend naar de atoombom die in 1945 op de Japanse stad Hiroshima viel. Naar schatting kwamen zo'n 60.000 mensen om door de inslag van de bom en minstens nog eens zoveel mensen stierven als gevolg van de straling.

Rusland heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk gedreigd met het gebruik van kernwapens om de oorlog in Oekraïne en de vermeende dreiging die van de NAVO uitgaat. Afgelopen weekend besloot president Vladimir Poetin om ook kernkoppen bij bondgenoot Belarus te plaatsen, iets wat het Westen ziet als een gevaarlijke ontwikkeling.

China, dat zich juist geregeld uitspreekt tegen een nucleaire dreiging, heeft ook het aantal operationele kernkoppen opgeschroefd. Ook India, Pakistan en Noord-Korea hebben meer wapens ter beschikking dan een jaar eerder.