Nicht van Iraanse ayatollah opgepakt na kritiek op regime

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben de nicht van de opperste leider ayatollah Ali Khamenei opgepakt. Zondag werd op sociale media een video verspreid waarin Farideh Moradkhani het regime van haar oom "moorddadig" noemt.

Moradkhani riep de internationale gemeenschap op om alle banden met Teheran te verbreken vanwege de politieke onrust in het land. Ze veroordeelt de onderdrukking. "Dit regime houdt zich niet aan z'n religieuze principes en kent niets dan geweld en machtsbehoud." De internationale sancties die al opgelegd zijn aan Iran noemt ze "lachwekkend" en ze vindt dat de Iraniërs alleen zijn gelaten in hun strijd voor vrijheid.

Haar tak van de familie verzet zich al langer tegen het beleid van de 83-jarige ayatollah. Moradkhani's vader, die met de zus van Khamenei was getrouwd, gold al als prominent oppositiefiguur. Farideh Moradkhani is zelf een mensenrechtenactivist en verzet zich met name tegen de doodstraf in Iran. Ze werd in januari ook al eens opgepakt. De video werd op internet gepost door haar broer.

De Iraanse Revolutionaire Garde probeert de protesten hard neer te slaan, maar dat heeft de onrust in het land nog niet doen afnemen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen tien weken zeker 400 mensen omgekomen. De Verenigde Naties schatten dat zo'n 14.000 mensen zijn opgepakt, van wie een aantal de doodstraf riskeert.