Nico Dijkshoorn hoopt op meer talkshowweglopers

Gasten in talkshows zouden een voorbeeld moeten nemen aan filosoof Fleur Jongepier die dinsdagavond tijdens de uitzending van Op1 plots vertrok na een opmerking van medegast Gordon. Dat schrijft Nico Dijkshoorn woensdag in zijn column voor Het Parool.

Dijkshoorn zegt dat Jongepier hem de ogen heeft geopend. "Je kunt gewoon weglopen uit een televisieshow!", stelt hij. De schrijver voelde zich door de jaren heen ook dikwijls ongemakkelijk als hem werd gevraagd wat hij vond "van de terugkeer van de wolf" of iets had "met de kledingkeuze van Máxima".

De actie van Jongepier vindt Dijkshoorn dan ook geniaal. "In retrospectief zijn er opeens honderden momenten aan te wijzen waarop mensen heel waardig de studio uit hadden kunnen lopen. (...) Het is een mindblowing eye-opener! Gewoon, als eerste gast, je verhaal doen in een van de 37 dagelijkse nieuws-shows en als er na jou een boswachter aan het woord komt die uitlegt dat in Terschelling wordt gevreesd voor het voortbestaan van de Schele Loeri, opstaan en zeggen: ‘Sowieso een arme mensenvogeltje, ik ben weg.’ Ik hoop op een rage."

Jongepier vertrok volgens de EO omdat een opmerking van Gordon bij haar in het verkeerde keelgat schoot. Ze had gevat willen reageren toen hij begon over hoe "woke" iedereen is, maar blokkeerde en besloot vervolgens op te stappen.