Nielson opent Sky Kersttram met 1e ‘sprookjesachtig’ kerstliedje

Onder een regen van kunstmatige sneeuw en op de begeleidende tonen van zijn eerste kerstnummer Kerstcadeau heeft Nielson donderdag in Amsterdam de Sky Kersttram officieel geopend. In gesprek met het ANP vertelt de zanger na afloop van de opening het verhaal achter het liedje. "Het is een soort sprookje."

"Bij mij is het kerstgevoel allang begonnen", zegt Niels Littooij, zoals Nielson officieel heet. "We hebben de boom afgelopen weekend al neergezet en het huis is al versierd. Maar dat moet ook wel als je een kerstnummer uitbrengt", zegt hij verwijzend naar zijn onlangs verschenen track Kerstcadeau. In het nummer zingt Nielson over dat hij bang is met kerst "Home Alone" te zijn omdat zijn date vorig jaar afzegde en dat nu weer lijkt te doen. Gelukkig komt alles aan het einde weer goed, want "met kerst moet je een happy ending hebben", vindt de artiest.

"Het is een soort sprookje, een soort kerstverhaal", zegt Nielson over het nummer. "Ik heb al mijn verbeelding erop losgelaten. Dat is het leuke aan een kerstliedje maken, dat alle clichés mogen. Alles wat je juist moet vermijden in een popnummer, mag wel in een kerstliedje. Dat moet zelfs", lacht de zanger. "Hoe zoetsappiger, hoe beter."

Flappie 2.0

Of Kerstcadeau ooit in een lijstje met de bekendste Nederlandse kerstnummers staat, moet nog blijken. Nielson schreef het nummer in ieder geval wel als tegenhanger van traditionele nummers als Flappie en Eenzame kerst. "Een van mijn redenen om het te schrijven was dat er heel weinig goede Nederlandse kerstliedjes zijn", meent Nielson. "Flappie is de bekendste, maar heeft een treurig verhaal. Ik wilde daar een vrolijker verhaal tegenover zetten."

Het heeft Nielson tien jaar en meerdere pogingen gekost, maar geen enkel nummer had volgens hem wat Kerstcadeau nu wel heeft. "Dit stond al tien jaar op mijn bucketlist. Ik heb heel veel liedjes geschreven, maar die riepen geen kerstgevoel op. Niet alle ingrediënten waren aanwezig", vindt hij. "Dan was het wel 'catchy', maar was het verhaal niet leuk. Of andersom, dat het niet bleef hangen en te serieus of te grappig was. Ik wilde nog één ultieme poging doen om een kerstliedje te maken. Toen dit van de zomer af was, dacht ik: dit is er één, dit roept een gevoel van kerst op."