Nieuw onderzoek bestorming Capitool na blokkade externe commissie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Om de opzienbarende bestorming van het Capitool in Washington te onderzoeken, komt er een eigen commissie uit het Huis van Afgevaardigden van het parlement. De voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, ziet zich gedwongen tot deze stap omdat de rivaliserende Republikeinen een onafhankelijk onderzoek naar de rellen in en rond het Amerikaanse parlementsgebouw blokkeren.

De Democraat Pelosi, een partijgenote van president Biden, wil de oorzaken vaststellen van de aanval op 6 januari. Een menigte aanhangers van voormalig president Trump viel toen het gebouw binnen. Ook is het de bedoeling uit te zoeken wat er kan worden gedaan om dergelijk geweld te voorkomen. "6 januari was een dag van duisternis voor ons land", aldus Pelosi op een persconferentie. "Onze tempel van democratie werd aangevallen." Vijf mensen kwamen om het leven.

Meerdere commissies van het Huis en de Senaat, de andere kamer van het parlement, deden al onderzoek naar de tekortkomingen op het gebied van de inlichtingendiensten en veiligheid op 6 januari. De menigte drong het Capitool binnen om te voorkomen dat het parlement de uitslag van de presidentsverkiezingen zou bevestigen. De relschoppers meenden dat de verkiezingen waren 'gestolen', vooral door de nooit bewezen bewering van Trump dat er was gefraudeerd. Democraten wilden Trump laten afzetten wegens ophitsing, maar hij werd vrijgesproken door de Senaat toen hij geen president meer was.

Inmiddels is een eerste Trump-aanhanger die het Capitool bestormde door een rechter veroordeeld. De 49-jarige vrouw uit Indiana, die schuld bekende en spijt betuigde, kwam ervan af met een taakstraf en het betalen van 500 dollar schadevergoeding. Tegen ongeveer vijfhonderd mensen zijn aanklachten ingediend.