Nieuw plan voor omstreden Super League met 60 tot 80 voetbalclubs

BERLIJN (ANP) - De drijvende kracht achter de Super League heeft een nieuw plan aangekondigd voor de omstreden Europese voetbalcompetitie. Zestig tot tachtig clubs zouden moeten deelnemen, in verschillende divisies. Zij zouden op basis van hun prestaties in eigen land hun plek moeten verdienen en minstens veertien Europese duels spelen, zo staat in een voorstel van adviseur A22 Sports Management.

A22-topman Bernd Reichart zegt met vijftig Europese clubs en belanghebbenden te hebben gesproken. "De overgrote meerderheid is het ermee eens dat het voortbestaan van het Europese voetbal wordt bedreigd en dat het tijd is voor verandering", aldus Reichart. "We willen de nieuwe opzet zo snel mogelijk presenteren, zodra de uitkomst van de rechtszaak duidelijk is." Het originele plan was afkomstig van twaalf grote Europese clubs.

Er loopt een rechtszaak omdat de Europese voetbalbond UEFA en mondiale federatie FIFA in conflict zijn met onder meer Real Madrid, FC Barcelona en Juventus over het plan van de grote clubs om afscheid te nemen van de Champions League en voortaan tegen elkaar te spelen in een vrijwel gesloten competitie. Deze Super League leidde tot verontwaardigde reacties van supporters, andere clubs en van de UEFA. Die verbood de plannen, waarna de clubs naar de rechter stapten en voor het Europees Hof in Luxemburg eindigden.

Het Europees Hof doet waarschijnlijk in het voorjaar uitspraak in de zaak, maar een belangrijke adviseur gaf eind vorig jaar al een schot voor de boeg. Volgens de advocaat-generaal mogen de voetbalbonden tegenhouden dat een aantal van de grootste Europese voetbalclubs een eigen Super League oprichten. Als het Europees Hof daarin meegaat, maakt dat het vormen van zo’n competitie een stuk lastiger. In welke vorm dan ook.