Nieuw-Zeeland gaat uitgaven aan klimaathulp verviervoudigen

WELLINGTON (ANP/AFP) - Nieuw-Zeeland gaat zijn uitgaven aan internationale klimaathulp verviervoudigen. Op die manier wil het land iets doen aan zijn, naar eigen zeggen, "jammerlijk ontoereikende" reactie tot nu toe op de uitdagingen waarvoor klimaatverandering de wereld stelt.

Premier Jacinda Ardern liet maandag weten dat het budget van haar land voor klimaathulp over een periode van vier jaar tijd wordt verhoogd naar 930 miljoen dollar (800 miljoen euro). Minstens de helft van dat geld zal naar eilandstaten in de Stille Oceaan gaan. Veel van die eilanden worden door de stijgende zeespiegel bedreigd.

De website Climate Action Tracker bestempelt Nieuw-Zeelands huidige budget voor klimaathulp als "kritiek onvoldoende". Door de verhoging komt die bijdrage van Nieuw-Zeeland per hoofd van de bevolking ongeveer gelijk te liggen aan dat van een land als het Verenigd Koninkrijk.

De aankondiging van de budgetverhoging komt twee weken voordat de klimaattop van de Verenigde Naties, COP26, in het Schotse Glasgow begint.